2008. február 21., csütörtök

A feketesapkás jellemzése


Feketesapkás papagáj



Rozsdássapkás papagáj







A blogban található cikkeket főleg amerikai honlapokról fordítottuk, természetesen oda írjuk minden esetben, hogy honnan.
Részletek a wikipédiából:
http://en.wikipedia.org/wiki/Caiques

Caique

A Pionites nemzetségbe tartozik, melynek két faja van, a feketesapkás és a rozsdássapkás papagáj.
Mindkét faj Amazonas folyó mellett él. Míg a feketesapkás az Amazon folyó nyugati, a rozsdássapkás a déli részén él. Általában jobban szeretik az erdős területeket és megélnek gyümölcsön és magokon. A fs szívesen tölti az idejét a fák koronáján, miközben eszik vagy játszik. Párokban vagy kicsi csoportokban élnek.
A feketesapkás nagyon színes papagáj, tollai zöld, sárga, narancs, fehér és fekete színekben pompáznak. Táncoló papagájként is ismerték, mert gyakran táncolt ütemes tapsolásra, zajra.

A feketesapkás népszerűsége egyre növekszik. Szívesen játszik az emberekkel, de játékokkal is, jellegzetesen hanyatt fekve. Nem különösen szeretnek repülni és hamar elfáradnak. Más, jól repülő madarakkal összehasonlítva ügyetlenek és lassúak a levegőben. Lábaik viszont igen erősek, szívesen másznak, ugrálnak. A viselkedésüket leggyakrabban a lóriéhoz hasonlítják: ők Dél-Amerika lórijai.
Az a feketesapkás, mellyel foglalkoznak nem hangos madár. A hívóhangja erős: magas, metsző és kellően éles, hogy a dzsungelben a csapattársak meghallják. Rendkívül aktív madarak, a párok nagyon szívesen kurkásszák egymást. Más fajok iránt rendkívül bizalmatlanok, aki más papagájjal együtt szeretné tartani, gondosan kell őket összeszoktatnia. Nagyon igénylik az ember figyelmét és társaságát.Makacsok, nem zavartatják magukat, ha ezt azt el lehet lopni, pl.szemüveget melyet kíválóan meg is tudnak rágni, de egy kis játékkal, foglalkozással el lehet terelni a figyelmét.
Beszédkészségük nem fejlett, az gazdák főleg a játékosságukért tartják. Néhányuk azonban képes a beszédet utánozni. Sokuk megtanul dallamokat fütyülni könnyen és néhányan közülük egész repertoárt tud. Szeretik a környezet hangjait is utánozni: telefon, mikro.
Rendkívül megnyerő és vicces madarak, de néha forrófejűek tudnak lenni. Csak az tartson feketesapkás papagájt, aki képes arra, hogy a madárral minden nap foglalkozzon.
A nemeket csak vizsgálattal lehet meghatározni.

Nincsenek megjegyzések: