2008. február 23., szombat

Feketesapis étlap és itallap

Tepertő, szalonna, édesség, söröcske, minden, ami tiltott dolog egy papesz számára, na azokat nagyon szereti. Még olyan áron is, hogy rövid közelharcot vív az áhított falat megszerzéséért vagy nemes egyszerűséggel ellopja. Vannak azonban olyan dolgok, melyek abszolute tilosak egy sapisnak (más papagájnak is).
Ezeket írjuk ide előre, természetesen ha szükséges, bővítjük a listát:

TILOS ÉTELEK
alkoholos italok, csokoládé, tejes ételek (natur joghurt, kefír adható),avokádó, gomba,zsíros ételek, cukros ételek -italok, koffein,


Azok a papagájok, szinte egész életükben a fák koronáján élnek, a magok mellett nagyon szívesen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Az arány körülbelül 40 % mag és 60 % gyümölcs-zöldség.
Magkeveréknek én a Versele Laga Ara Loro Park Mix-et ajánlom(2 evőkanál/madár), hozzá pedig egy teáskanálnyi hullámos vagy kanárimagot, diót és dióféléket. A normális dió kettőbe szedve minden nap ott vigyorog az etetőtáljukba. Elbíbelődnek vele, míg a belét kiszedik, közben pedig a csőrük is kopik. Figyelem és ha délutánra megeszik a magot, akkor kapnak még.
A megmaradt magokat minden nap cserélem, amit kiöntök, azon vidáman ellakmároznak a kerti madarak egész évben.
Gyümölcskeverék: alma, citrom, füge, bodzabogyó (virág is), narancs, banán, sütőtök és a bele,szőlő,kiwi,mango,mandarin vagy bármilyen idénygyümölcs, de legalább 4-5 féle keverve és az aratálat tele teszem, mert az délutánra el is fogy.
Zöldségkeverék: répa, fehérrépa, zeller, cukkini, zöldborsó, zöldbab, kukorica,karalábé, cékla,paprika, csípőspaprika, brokkoli és bármilyen idényzöldség, szintén 4-5 féle keverve.
Csíráztatott mag (én csak hétvégén adom, mert nem tudom előbb megcsinálni):mungobab, lucerna. búza, zab, rozs, köles, napraforgó, szójabab.
Ezenkívül ha bármi olyasmit főzők, pl. zöldborsófőzeléket, húslevest stb. akkor abból is kap egy kevés főtt zöldséget, tésztát és csirke vagy pulykamellet. Nagyon szeretik a csirkecsontot.
Túl sok fehérjét nem szabad adni a papagájoknak, mert idős korukra köszvényesek lehetnek tőle.
Van egy Fressnapfban kapható, felakasztható zöldségtartóm ( a rágcsáló osztályon lehet kapni) arra saslikot készítek, mindenféléből, nagyon jól elszórakozik vele, míg leszedi.Szintén ott kapható a tojás alakú, lukacsos bármitartó, abba is dugok répát, almát, hadd dolgozzon vele, míg kiszedi.
Veszek 1 literes FL Aloe Vera gélt és havonta kap belőle 1 egyhetes kúrát. Minden papagájnak kifejezetten jót tesz az Aloe. Gyönyörű lesz a tolla tőle és a szervezetét is rendben tartja. Tudom, hogy nem olcsó, de 1 liter kb. 1 évig elég is nekik. Üdítőskupakból nagyon szépen kinyalogatják és akkor nem megy pocsékba belőle.
Ősszel és tavasszal veszek 1 doboz Normafloret, minden nap kap a vizébe 1 ampullányit.
A Lidl boltokban lehet kapni egy olyan diókeveréket, melyben megtalálható a kesu- és a pekándió, kevés mandula, törökmogyoró és mazsola. Ebből is teszek a magok közé 2x vagy 3x hetente. Amerikai mogyorót nem adok a madaraimnak semmilyen formában az Aspergiilosys miatt.
Régebben is kaptak mindig gyümölcsöt és zöldséget, de mióta nemes papagájom is van, észrevettem, hogy bizony lényegesen több és többféle gyümölcs-zöldség fogy, mint előtte, aminek persze nagyon örültem. Utána jártam a dolognak és olvastam, hogy mennyiféle zöldet fogyaszt a sapis.
Gyakorlatilag mindenféle zöldség és gyümölcs adható neki. Én mindig legalább 4-5 félét keverek, mindig van benne narancssárga és piros színű is a vitaminok miatt.A kalitban lévő nagy aratál simán tele van és még van, amikor délután utána kell tölteni, persze akkor már kevesebbet kapnak. Ami megmarad, azt sosem hagyom a kalitban, másnap reggel kiöntöm és frisset kapnak.
Természetesen minden nap kimosom a táljaikat is és mindig tiszta tálba kapnak enni.

Tetszés szerint adható Hema vitamin is, különösen a téli időben nagyon hasznos.

Ehhez a változatos és igényes koszthoz szinte "jár" az Arcadia Bird Lamp, aminek a seítségével alakítja a szervezetük át a gyümölcsöket és zöldségeket vitaminná. Ugyan nem olcsó és két évig lehet használni, mégis nagyon fontos a madár egészsége érdekében.

http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=17&mid=13&lan=en&sub=&id=4

A Galambászkuckóban rendelhető.

www.galambaszkucko.hu

Nincsenek megjegyzések: