2008. február 23., szombat

Caiques - Részletek Karen M Crassi írásából

Vicces, társaságkedvelő, merész, akrobatikus, féktelen és szeretetreméltó. Ezekel a szavakkal írhatjuk le annak a papagájnak a személyiségét, akit feketesapkásnak hívnak. (amerikai neve: caiques a hangjából ered:kye-eeks).
Két faja ismert,a Pionites melanocephala (feketesapkás), és a Pionites leucoaster (rozsdássapkás). Mindkét madár Dél-Amerikából származik.
Ezek a madarak gyönyörű színűek. Az egyik fajnak fekete álarca van, amely a tarkótól a fej koronáján át a szemek alatti részig tart, mint Zorró álarca. Ő a feketesapkás papagáj.

A madaram feketesapkás, a neve Ricochet.Személyisége és viselkedése leginkább a lóriéra hasonlít. Szüntelenül játszik a játékaival miközben néha megáll hogy egyen vagy aludjon. Fejjel lefelé lóg (ezeknek a madaraknak nagyon erős lábaik vannak), leng vissza és előre és végül felcsapja magát a rúdra. Különösen kedveli a bőrt, fát és kötelet, ezek azok a fajta játékok, amibe könnyen belemélyeszti a csőrét. Játszani fog olyan játékokkal is, amiket a legtöbb ember nagyobb madaraknak, mint például amazonok, vásárolna. Nem félnek semmitől és amikor kinn vannak a kalitkáből erősen figyelni kell rájuk, nehogy kárt tegyenek magukban.Amikor a gazdájukkal vagy más emberekkel játszanak, szívesen szörfölnek rajtuk. A csőrével megragadja a ruhát és a mellét meg a fejét dörzsöli erősen az emberhez. Senki nem tudja, hogy mért csinálják, de nagyon szeretik.
Ők konokok tudnak lenni, úgyhogy a következetes fegyelem az elejétől fogva egy követelmény. El kell dönteni, mi a nem elfogadható viselkedés és azt az elejétől be kell tartani.Ricochet, mint a többi sapis, szeret az ujjaimmal úgy játszani, mint a játékaival. Az nem durvaság, inkább kiváncsiság és játékosság. Ha ezt nem kedveled, tarts a kezed ügyében néhány játékot, játéktelefont és szépen el lehet terelni a figyelmét.
Reggelente, ha a kedvenc humanoid elhagyja a szobát, hallatja a hívófüttyét. A jó hír, hogy ez nem olyan erős, mint egy kakadué vagy aráé.Főképpen akkor hallatja, mikor reggelire vár, az evés amúgy is a kedvenc foglalatosságainak egyike. Ez azonban nem ugyanaz, mint a füttyei és a kedves motyogása.

Ricochet is hív reggel, éles hangon, de nem hosszú ideig. A sapis képes néhány szót megtanulni, ha az időd engedi és megtanítod rá, akkor ezeket fogja használni hívásként. Ha úgy találod, hogy túl hosszú ideig hív, takard le valamivel és csak akkor vedd le a takarást, ha elhallgatott.

Nagyon okos madár, hamar rá fog jönni, hogy mit akarsz tőle. Tökéletesen megérti, hogy mit hagysz jóvá és mit helytelenítesz, csak következetesnek kell lenned.
A szárnyvágás a személyes döntésed lehet. Ha úgy döntesz, hogy megvágod, nem kell túlságosan. Nem erős oldaluk a repülés.
Sok ember kedveli a sapisokata társaságkedvelő, merész személyiségükért. Mások gyönyörű színeikért. És mások mert ők egy nagy papagáj kisebb testben. A fenti okok közül mindegyikéért kedvelem ezt a fajt.
Ha egy kisebb papagájt keresel nagy személyiséggel, gondolkodj el rajta, hogy feketesapkást veszel.
http://www.boaf.com/article_4.htm

Nincsenek megjegyzések: